Home (mi casa es su casa)Verhuur                             

 

 

Historie
Afgelopen maand

 

 


Verhalen uit Benaguasil, Valencia, Spanje

In 2004 besloten wij om van Nederland naar Spanje te emigreren met ons gezin. Wij hebben een oude vervallen graanmolen gekocht, ons huis in Nederland verkocht, banen opgezegd, familie en vrienden uitgezwaaid en zijn vertrokken naar Spanje. Inmiddels wonen wij hier 11 jaar en ons leven ziet er totaal anders uit dan in Nederland.

André, Leonie, Carmen (15) en Nadia (13)

 

Een bericht vanuit het zonnige Valencia.

Het is inmiddels 2016. Ik lees mijn laatste verhaaltje op onze site  en zie dat ik eigenlijk al veel te lang niet heb geschreven. Er staat zelfs dat Carmen en Nadia 14 en 12 jaar zijn, en die zijn sinds nov/dec allebei al weer een jaartje ouder.

Geen nieuws is goed nieuws, die uitdrukking klopt in dit geval. Ooit emigreerden wij, nu zijn we sinds lange tijd inwoners van Spanje. We maken deel uit van de samenleving, we werken hier en stemmen hier zelfs. Het leven is aangenaam en kabbelt voort, waarbij je soms even moet stilstaan om het niet aan je voorbij te laten gaan.

Het is hier nu ‘einde winter”, maar je mag het geen winter noemen. Het was heerlijk weer met helaas veel te weinig regen. Voor toeristen heerlijk, voor de boeren minder fijn. Gelukkig kunnen we profiteren van het fantastisch watersysteem met alle kleine kanaaltjes waardoor het hier heel groen blijft.  Wel zit er “Sahara zand”zand in de lucht. Dit geeft soms hele aparte effecten met het licht. Maar het licht in het voorjaar is sowieso heel indrukwekkend. Er zijn momenten dat de bergen zich scherper aftekenen tegen de horizon dan normaal, dat witte huizen witter zijn dan normaal en de lucht violetblauw. Denk hierbij de groene sinaasappelbomen en de knaloranje sinaasappels en je het een fantastisch kleurenpalet. En dat is één van de fijnste reden om  hier te wonen. Ik was laatst in Nederland en daar zijn toch wel veel grijstinten in de winter. Vrienden geven aan dat ze de winter zat zijn en de zon en het licht missen. En kijk, dat is precies waarom je in Spanje zo heerlijk kunt wonen. Tegen de tijd dat half Noord Europa depressief is, hebben wij een overdosis vitamine C aan de bomen hangen en vitamine D van de zon, waarbij de lente zich vervolgens aankondigt als alle sinaasappelbomen in bloei staan en het overal heerlijk ruikt. Vogels worden wakker en het voorjaar kan beginnen.

Inmiddels staan we aan de vooravonden van de Fallas, prachtige, kleurige feesten in Valencia. Eigenlijk ook het alles of niets feest. Veel bloemen, prachtige kledij, muziek, prachtige poppen, dagen van euforie…waarbij op de laatste dag alle Fallas in de brand worden gestoken. Iedereen vervolgens doodmoe bijkomt van het intense gefeest…om twee dagen later plannen te maken voor het jaar dat gaat komen. Deze feesten geven volgens mij heel goed weer hoe Spanjaarden denken en leven: intens maar ze laten zich niet gek maken.

En vervolgens gaat het ene feest zo over in het andere. Fallas zijn voorbij en dan komt de Pasen. Met name in de wijk Cabanyal in Valencia wordt dit groots gevierd. Maar gelukkig duurt dit alles nog even. Het is vandaag ten slotte nog maar 29 februari. Ook bijzonder.

En hoe gaat het op de molen?

Altijd wat te doen, dat is het motto.  Nadat we onlangs ons appartementje opnieuw hebben betegeld, zijn we nu begonnen met het schilderen van de kozijnen. Want de zon is lekker maar ook dodelijk. Vandaag schilderen, morgen brandt de zon er weer op. Verf die tien jaar moet houden is er hier na een paar jaar wel afgebrand. Hoewel het mij altijd verbaast hoeveel hars er uit hout blijft komen. Ook hadden we nog een klein lekje in de waterleiding; ik geloof dat inmiddels het hele waterleidingcircuit, van de voormalige Franse eigenaar, is vervangen. Gelukkig is André heel handig en is het helemaal gefikst. En om het dan maar gelijk goed te doen, is het terras van kamer 1 wat breder gemaakt om er binnenkort nieuwe tegels voor uit te zoeken. En elke keer voelen dat soort dingen weer aan als een cadeautje. De Molino neemt deze aandacht allemaal dankbaar in ontvangst en straalt tussen de sinaasappelvelden.

Verder is ons Molino team al enige tijd versterkt met Ronald. Hij is onze back up en een uitstekende gastheer. En ook fijn: tuinnieren is zijn hobby, net als lekker koken.

Spanje is een heel fijn land om te wonen. Zeker hier in Valencia, waar de mensen op het platteland gemoedelijk zijn en in de stad hulpvaardig en attent. En hoewel Valencia inmiddels vrij bekend is als vakantiebestemming is het achterland nog nauwelijks ontdekt. Wandelen, fietsen of mooie tourtochten maken, het kan hier allemaal zonder dat je steeds andere toeristen tegen het lijf loopt. Hier zijn de toeristenkantoortjes nog met name op de Spanjaarden gericht, hoewel ze ook altijd weer blij verrast zijn met mensen uit andere landen (en zij hun Engels kunnen oefenen). De Molino is uitermate geschikt voor mensen die iets van het achterland willen zien. Er zijn wandelroutes en fietsroutes, maar het is ook even makkelijk om Valencia te bezoeken. Wij zitten vlak bij uitvalswegen, maar ook bij de luchthaven.

Dus mocht je er nog even lekker tussen uit willen, of ben je aan het mijmeren over je vakantie in 2016, misschien is de Molino Nuevo een leuke optie.

Wellicht tot ziens in de Molino Nuevo,

André en Leonie

 

 

 

Wilt u reageren? Stuur dan een email naar:  info@molino-nuevo.com.
Laatst bijgewerkt: 29 februari 2016